VERANTWOORD HANDELEN. ETHISCHE BEZI

VERANTWOORD HANDELEN. ETHISCHE BEZI - Jos Douma | Stml-tunisie.org

... kwaliteit van ons ethisch handelen niet moeten beoordelen naar het resultaat van de handeling of de handeling zelf ... Betekenis Ethisch ... . Het gaat om de goede wil van degene die de handeling stelt: niet moord is slecht, maar de moordenaar, tenminste als er sprake is van kwade wil, want dat is voor Kant van essentieel belang. gedraagt. Ethisch gedrag betekent dat je - vanuit je waarden - bewust voor bepaalde normen kiest, die naleeft en erachter staat. Niet omdat het moet of loont, maar omdat je het zelf vindt en op die manier wilt. Ethiek betreft dus de waarden e ... Wat is ethiek en ethisch verantwoord? Betekenis en uitleg >> ... . Niet omdat het moet of loont, maar omdat je het zelf vindt en op die manier wilt. Ethiek betreft dus de waarden en normen waar een bedrijf of persoon zelf voor staat en gaat. Maar die moeten wel te verantwoorden zijn. 3.5.2 De rol van moraal bij ethisch handelen pag. 38 . 3.5.3 Spanning tussen smalle zorg en brede zorg pag. 39. 3.6 Kritiek op de technische zorginvulling bij Van Heijst pag. 41 . 3.6.1 Waardigheid en behoeftigheid pag. 42 3.6.2 Van zorgfabriek naar bestaansvragen pag. 44 Handelingen en neigingen die het genot doen toenemen, voor zover gewenst, hebben ethische waarde en alles wat leed teweegbrengt en dus het genot vermindert, is ethisch verwerpelijk. In feite is er 'slechts sprake van één neiging, lust en vermijding van onlust, die al het handelen zou beheersen' (Heymans, 1914, p. 58). Soms moet je wikken en wegen of er met anderen over praten om te weten wat passende zorg of de beste behandeling is. Ethische reflectie helpt je te zien welke waarden en normen in een situatie spelen. Het geeft je inzicht in lastige keuzes en hoe je daarmee omgaat. Test jouw ethisch inzicht! Test jouw ethisch inzicht aan de hand van deze dilemma's. Euthanasie: ethisch verantwoord Euthanasie is het beëindigen van een ondraaglijk mensenleven met tussenkomst van een arts. Over euthanasie bestaat nog steeds veel discussie, mag het wel of mag het niet? Wat is ethisch verantwoord? De vraag blijft of euthanasie ook een manier van helpen is. En binnen welk geloof wordt euthanasie goedgekeurd. Ethische waarden en morele fundamenten vormen ons kerngeloof, het is datgene waar we naar teruggrijpen wanneer bestaande institutionele regels, sociale normen, wetten en voorschriften die ons van buitenaf worden opgelegd, niet meer toereikend zijn of geen antwoord meer kunnen bieden op de vraagstukken, problemen en dilemma's waar we mee geconfronteerd worden....

INFORMATIE

AUTEUR
Jos Douma
DIMENSIE
7,57 MB
BESTANDSNAAM
VERANTWOORD HANDELEN. ETHISCHE BEZI.pdf

OMSCHRIJVING

Aan de hand van een definitie van ethiek wordt uitgelegd wat ethiek eigenlijk is. Uitvoerig komt de vraag aan de orde hoe de Heilige Schrift in onze ethische bezinning moet worden gebruikt.Het grote aanbod van de liefde krijgt uiteraard veel aandacht. Kan zij de enige norm voor ons handelen zijn? Wat betekent een beroep op ons geweten? Zijn er handelingen die we niet goed en niet kwaad kunnen noemen (adiafora)? Is een botsing van plichten mogelijk? Hoe te denken over het compromis? Deze en andere vragen passeren de revue in dit boek, dat z'n dienst als wegwijzer op het terrein van de christelijke ethiek al vele jaren heeft bewezen.Dr. Jochem Douma was van 1970 tot 1997 hoogleraar christelijke ethiek aan de Theologische Universiteit in Kampen (Broederweg). Daarnaast doceerde hij medische ethiek aan de VU te Amsterdam.

Wil je het boek lezen?VERANTWOORD HANDELEN. ETHISCHE BEZI in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Jos Douma. Lezen VERANTWOORD HANDELEN. ETHISCHE BEZI Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN