De man van 1848

De man van 1848 - Mathijs van de Waardt | Stml-tunisie.org

...l de naam van Thorbecke verbonden. Hij leidde de Grondwetscommissie die de wijziging voorbereidde en had daarvoor al - als Kamerlid, hoogleraar en 'Negenman' (met acht anderen initiatiefnemer tot grondwetswijziging) - aan de ... De grondwet van 1848 | Mens en Samenleving: Politiek ... ... Daarmee is de conclusie gerechtvaardigd dat de impact van grondwetsherziening voor 'de gewone man', zeker in 1848 en ook in de eerste decennia daarna, gering was. Lees verder. Koning en Grondwet: De koningen en de Grondwet van Nederland (1815-1890) (special) De godsdienstvrijheid in de Nederlandse Grondwet; Het koningschap in Nederland ... 1840 : Koning Willem I der Nederlanden treedt af ten guns ... bol.com | De man van 1848, Mathijs van de Waardt ... ... . Koning en Grondwet: De koningen en de Grondwet van Nederland (1815-1890) (special) De godsdienstvrijheid in de Nederlandse Grondwet; Het koningschap in Nederland ... 1840 : Koning Willem I der Nederlanden treedt af ten gunste van zijn zoon.; 1844 : Minister Johan Rudolph Thorbecke neemt het initiatief om de ministeriële verantwoordelijkheid in te voeren, en krijgt de steun van 20 van de 55 afgevaardigden. Willem II wil er niet van horen, maar ook binnen zijn regering gaan stemmen op voor verandering. 1848 : Overal in Europa breken revoluties uit, Willem ... Hij was één van de negen mannen uit 1844 en vormde op alle vlakken een buitenstaander; zo kwam hij uit Zwolle en was aanhanger van de Duitse Romantiek. Deze buitenstaander werd de voorzitter van de commissie die zich bezig hield met de herziening van 1848 en dus de nieuwe grondwet vormgaf. De grondwet van 1848 begon bij de liberaal Johan Rudolf Thorbecke. ... Hierdoor kon slechts 10% van de volwassen mannen stemmen. Willem II kreeg echter al snel spijt van zijn beslissing, en hij wilde het allemaal zo snel mogelijk terug te draaien. Maar hij overleed in 1849 aan een hartaanval....

INFORMATIE

AUTEUR
Mathijs van de Waardt
DIMENSIE
12,84 MB
BESTANDSNAAM
De man van 1848.pdf

OMSCHRIJVING

Het negentiende-eeuwse liberalisme en het succes van het jaar 1848: ze worden vaak vereenzelvigd met Thorbecke. Toch was één man voor beide minstens zo belangrijk: Dirk Donker Curtius (1792-1864). Donker was één van de weinigen die contacten onderhield met oppositionele Belgische advocaten en Tweede Kamerleden. Zij brachten hem in aanraking met het Franse en Britse liberalisme. Hij zou zijn leven lang pleiten voor persvrijheid, directe verkiezingen en ministeriële verantwoordelijkheid.Donker werd door het gezag in de gaten gehouden vanwege zijn uitgesproken denkbeelden en omgang met dubieuze figuren aan de zelfkant van de samenleving. Dit zorgde ervoor dat hij op de hoogte was van chantagepraktijken rond koning Willem ii, die een beroep op hem deed toen ministers en Kamerleden het in maart 1848 lieten afweten. Zijn grootste succes beleefde Donker toen hij de grondwet behendig door het overwegend conservatieve parlement loodste. De man van 1848 vertelt het verhaal van een kleurrijk en pragmatisch advocaat en staatsman, die lang als radicaal versleten werd, vervolgens toch zijn gelijk kreeg en uiteindelijk aan de thorbeckiaanse geschiedschrijving ten onder ging.

Wil je het boek lezen?De man van 1848 in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Mathijs van de Waardt. Lezen De man van 1848 Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN