POPULAIR DRUKWERK IN DE GOUDEN EEUW. DE

POPULAIR DRUKWERK IN DE GOUDEN EEUW. DE - Jeroen Salman | Stml-tunisie.org

...kwerk in de Gouden Eeuw: de almanak als lectuur en handelswaar] Published in: Tijdschrift voor Nederlandse Taal- en Letterkunde, 116, 176 - 180 ... Almanakberekenaar - Wikipedia ... . Uitgeverij Verloren. ISSN 0040-7550. Author: Verkruijsse, P.J. Publisher: Golden Age, History of literature: Date issued: 2000: Access: Restricted Access ... Salman, Jeroen: Populair drukwerk in de Gouden Eeuw, de Almanak als lectuur en handelswaar. Zutphen, 1999. (Bijdragen tot de geschiedenis van de Nederlandse boekhandel, Nieuwe reeks 3) Salman, Jeroen: Een handdruk van de tijd, De almanak en het dag ... Populair drukwerk in de Gouden Eeuw. De almanak als ... ... . (Bijdragen tot de geschiedenis van de Nederlandse boekhandel, Nieuwe reeks 3) Salman, Jeroen: Een handdruk van de tijd, De almanak en het dagelijks leven in de nederlanden 1500-1700. Bestel Populair drukwerk in de Gouden Eeuw Voor 23:00 besteld, morgen in huis! 20% korting voor vaste klanten Altijd een inspirerend advies J. SALMAN - 1999 - Veilig & direct bestellen via Books in Belgium, de slimme keuze van meer dan 1200 boekverkopers! De relatieve onbekendheid van het Hollandse drukwerk heeft een aantal oorzaken. Dat de Hollandse drukkers, waar het de ... Hollandse boeken uit de Gouden Eeuw zijn makkelijk te herkennen maar laten zich tegelijkertijd ... populair proza, één van hun specialismen, verscheen altijd in octavo. Medische werken werden ook in octavo ... Daardoor is de Waddenzee samen met de vroegere Zuiderzee (tegenwoordig IJsselmeer) met vele duizenden scheepswrakken het grootste scheepskerkhof ter wereld. Literatuur. Populair drukwerk in de Gouden Eeuw, Jeroen Salman. Zutphen: Walburg Pers, 1999; Een handdruk van de tijd, Jeroen Salman. Zwolle: Waanders, 1997...

INFORMATIE

AUTEUR
Jeroen Salman
DIMENSIE
6,89 MB
BESTANDSNAAM
POPULAIR DRUKWERK IN DE GOUDEN EEUW. DE.pdf

OMSCHRIJVING

Dat populair drukwerk een rijke bron is voor mentaliteitshistorisch onderzoek wordt zelden betwist. Wel is de opvatting dat de inhoud van goedkope boekjes en pamfletten simpelweg het wereldbeeld van het gewone volk weerspiegelt, inmiddels naar het rijk der fabelen verwezen. Populair drukwerk kan pas optimaal als bron worden benut, als we haar sociaal-economische en culturele betekenis in de samenleving waarin het circuleerde hebben vastgesteld. In Populair drukwerk in de Gouden Eeuw. De almanak als handelswaar en lectuur, wordt op basis van dit wetenschappelijke inzicht de Nederlandse almanak in de periode 1570-1705 voor het eerst uitputtend beschreven.In Deel I gaat het om de almanak als lectuur en vindt een analyse van de inhoud en de functies plaats. Er wordt uitvoerig ingegaan op de thema's astrologie, astrologische geneeskunde, religie, geschiedschrijving, vermaaksliteratuur en praktische informatie. In Deel II, waarin de almanak als handelswaar wordt beschreven, staan de makers, verspreiders en kopers van dit drukwerk centraal. In beide delen vormen de vier belangrijke productiecentra Deventer, Amsterdam, Utrecht en Leeuwarden de spil van het betoog.Dit boek maakt de lezer bewust van het feit dat de Nederlandse drukpers in de Gouden Eeuw niet alleen monumentale drukwerken heeft voortgebracht, maar ook massadrukwerk als almanakken produceerde en daarmee de leef- en denkwereld van grote groepen mensen mede vormgaf.

Wil je het boek lezen?POPULAIR DRUKWERK IN DE GOUDEN EEUW. DE in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Jeroen Salman. Lezen POPULAIR DRUKWERK IN DE GOUDEN EEUW. DE Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN